Συχνές ερωτήσεις

Τι σημαίνει LED;

LED σημαίνει “Light Emitting Diode”, δηλαδή στα ελληνικά «Δίοδος Εκπομπής Φωτός». Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ημιαγωγό, ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος όταν του παρέχεται μία ηλεκτρική τάση κατά τη φορά ορθής πόλωσης (forward-biased).

Tι είναι το Lumen (Λούμεν);

Το Lumen (σύμβολο: lm) (Λούμεν) είναι η μονάδα μέτρησης της φωτεινής ροής (luminous flux). Μετρά τη δύναμη του φωτός, όπως αυτό γίνεται αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι.  Η φωτεινή ροή διαφέρει από τη ροή ακτινοβολίας. Μετρά την εκπεμπόμενη συνολική ισχύ του φωτός. To Lumen ορίζεται σε σχέση με την Candela.

lm = cd X sr (όπου sr = solid angle=στερεά γωνία.

Τι σημαίνει Lux (λουξ);

To Lux (σύμβολο: lx) είναι η μονάδα SI (International System) μέτρησης της φωτεινής ισχύος ανά περιοχή. Χρησιμοποιείται στην φωτομέτρηση ως μέτρο της έντασης του φωτός που προσπίπτει ή διέρχεται μέσα από μια επιφάνεια, όπως αυτό γίνεται αντιληπτό από το γυμνό ανθρώπινο μάτι.

Γιατί επιλέγουμε προϊόντα φωτισμού LED;
  • Εξοικονομούμε χρήματα, χάρη στη χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος
  • Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής (30.000 ώρες)
  • Τοποθετούνται άμεσα και εύκολα
  • Εκπέμπουν ελάχιστη θερμότητα
  • Δεν εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και δεν περιέχουν υδράργυρο
  • Ενδείκνυνται για όλους τους χώρους
Ποιος είναι ο χρόνος ζωής των προϊόντων LED;

Με μέσο χρόνο λειτουργίας τις 2,7 ώρες/ημέρα, η διάρκεια ζωής ενός προϊόντος LED υπολογίζεται στις 30.000.

Πώς προσδιορίζεται ο Βαθμός Προστασίας ΙΡ;

Ο βαθμός προστασίας IP προσδιορίζει σε ποιο βαθμό το περίβλημα προστατεύει τα ενεργά του μέρη από τα ξένα σώματα, τη σκόνη και την εισροή του νερού. Ο βαθμός στεγανότητας IP ορίζεται από δύο ψηφία:

Το πρώτο ψηφίο παίρνει τιμές από 0 έως 6. Από τη μία πλευρά, ορίζει σε ποιο βαθμό το περίβλημα αποτρέπει την πρόσβαση σε επικίνδυνα μέρη, είτε παρεμποδίζοντας είτε περιορίζοντας την είσοδο μερών του σώματος(π.χ. δάχτυλο) ή αντικειμένων που βρίσκονται στην κατοχή ενός προσώπου( π.χ. κατσαβίδι). Από την άλλη πλευρά, διευκρινίζει σε ποιο βαθμό το περίβλημα προστατεύει τα ενεργά μέρη από τη σκόνη.

Το δεύτερο ψηφίο παίρνει τιμές από 0 έως 8. Προσδιορίζει σε ποιο βαθμό το περίβλημα προστατεύει τα αγώγιμα μέρη από το εισερχόμενο νερό και τις ζημιές που θα μπορούσε επιφέρει.

Το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 60529 καθορίζει τον τρόπο τοποθέτησης των περιβλημάτων κατά την πραγματοποίηση των δοκιμών, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που θα πρέπει να επικρατούν, το μέγεθος και τις διαστάσεις των διαφόρων αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς και τη σωστή κατανομή του νερού ή της σκόνης ώστε να προσομοιώσουν τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

ip